Bağlıca Özel Ders

Bağlıca'nın belini büken asfalt parasında sürpriz gelişme

Tüm Ankara ile birlikte Bağlıca sakinlerinin de ödemek zorunda kaldığı yüksek meblağlı asfalt katılım payları ile ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı.

ANKARALILAR İÇİN ASFALT KATILIM PAYINDA SON DURUM - 2015

Geçtiğimiz ekim ayında evlerine gelen asfalt katılım bedeli ihbarnameleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bin 600 ile 3 bin 600 TL arasında borçlandıklarını öğrenen Bağlıca sakinleri bu duruma tepki göstermişti. Üzeri çamurla kaplanan, yer yer parçalanan, inşaat kamyonlarının yoğun kullanımı nedeniyle büyük oranda hasar gören asfalt için binlerce lira para ödemek istemediklerini belirten Bağlıcalılar için sürpriz bir gelişme yaşandı.



İHBARNAMESİ DÜZENLENEN BORÇ İÇİN YAPACAK BİR ŞEY YOK

Öncek gün Hürriyet Ankara'da yayınlanan habere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yeni çıkan bir kanunla belediyelerin asfalt paralarını vatandaştan tahsil etme zorunluluğunun ortadan kalktığını söyledi. "Kanun maddesinde eskiden 'alınır' diyordu. Yeni kanunda 'alınabilir' deniyor. Buna göre Belediye Meclisi’nden asfalt parası alınmaması konusunda karar çıkabilecek" diyen Gökçek, ihbarnamesi kesilen asfalt katılım bedeli borçlarıyla ilgili yapılacak bir şey olmadığını, evlerine ihbarname gelenlerin bu bedelleri ödemek zorunda olduğunu belirtti.

BAĞLICA SAKİNLERİNDEN BÜYÜKŞEHİR'İN ASFALT ÜCRETİNE TEPKİ

 HER ARAÇ İÇİN YILLIK 180 TL ASFALT PARASI

Asfalt parasıyla ilgili yeni bir öneri getiren Gökçek, "Asfaltı kullanan para ödemeli. Araç kullanan her ay 15 TL asfalt kullanım bedeli öderse, bu hiç kimseye dokunmaz. Biz zaten Belediye Meclisi’nde karar alıp, bundan sonrası için almama konusunda bir şey yapacağız" dedi.Gökçek'in bu önerisinin Belediye Meclisi'nde kabul edilmesi durumunda, Başkent'te her araç sahibinin aylık 15 TL'den yılda 180 TL asfalt katılım bedeli ödemesi gerekiyor.

BAŞKAN KARARLI İSE BU SORUN PAZARTESİ ÇÖZÜLÜR

Bu gelişmenin ardından Hürriyet Ankara'ya demeç veren Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya şunları söyledi:
“Grup olarak asfalt katılım bedeli konusunu meclis kürsüsüne defalarca taşıdık. Siyasi parti ayrımı yapmaksızın, halkı perişan eden bu katılım bedelinin alınmaması konusunda meclisten bir karar çıkartmak için çok uğraş verdik ama AKP bu konuyu gündemine bile almadı. Bugün Başkan Gökçek'in asfalt katılım bedellerinin alınmaması yönünde meclisten karar alınabileceği yönündeki demecini gördük. 12 Ocak Pazartesi günü yapılacak olan Belediye Meclis toplantısında, bu konuyu tekrar gündeme taşıyacağız. Sayın Başkan, asfalt paralarını almama konusunda kararlı ise pazartesi günü önergemize destek verir ve oybirliği ile bu sorunu çözmüş oluruz.”

12 OCAK PAZARTESİ NE OLACAK?

Bu gelişmeler ışığında, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gelecek için asfalt katılım bedeli tahsilatından vazgeçmesi mümkün. 12 Ocak günü yapılacak olan Belediye Meclisi'nde CHP grubunun vereceği önerge oylanıp, kabul edilirse Ankaralılar bundan sonraki süreçte asfalt katılım bedeli ödemek zorunda kalmayacak. Fakat Meclis'te çoğunluk olan AK Parti grubu, CHP'nin önergesini gündeme almaz ya da destek vermezse, tüm Ankaralıları binlerce lira borçlandıran asfalt katılımı bedeli uygulaması devam edecek.