Bağlıca Özel Ders

597 Bağlıca Mahallesi-Koru Metro İstasyonu ring hattı (Fotoğraflı anlatım)

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Eskişehir Yolu'ndaki otobüs yoğunluğunu azaltmak ve Çayyolu Metrosu'nun etkin kullanımını sağlamak için bu güzergahtaki bazı otobüs hatlarını seferden kaldırdı. Bu hatların yerine Çayyolu Metrosu'nun Koru İstasyonu'ndan ilgili bölgelere yeni ring seferleri yapılmaya başlandı. 23 Ağustos 2014 tarihinde başlayan yeni uygulamadan Bağlıca Mahallesi de etkilendi.

EGO'nun yeni uygulaması ile 564 numaralı Etimesgut Bağlıca Mahallesi - Bakanlık hattı iptal edildi. Artık Kızılay'dan Bağlıca'ya EGO otobüsü ile ulaşabilmek mümkün değil. Yeni düzenleme ile 597 numaralı Bağlıca Mahallesi - Koru Metro İstasyonu Ring Hattı'nın saatlerinde de düzenlemeye gidildi.

Bağlıca Özel Ders


Kızılay'dan Bağlıca'ya ulaşmak için öncelikle Çayyolu Metrosu'na binmeniz gerekiyor. Kızılay'daki istasyonda Batıkent-Sincan istikametine giden araçlar da aynı perondan hareket ettiği için doğru araca binmek için dikkatli olmak yarar var.

EGO Genel Müdürlüğü'nün son düzenlemesine göre Çayyolu Metrosu'nun Kızılay İstasyonu'ndan Koru İstasyonu yönüne son seferi saat 23.00'te; Koru İstasyonu'ndan Kızılay İstasyonu yönüne son sefer ise 22.30'da gerçekleştiriliyor.

30 dakikalık bir yolculuğun ardından Çayyolu Metrosu'nun son durağı olan Koru İstasyonu'na ulaştığınızda perondaki uyarı yazıları sizi ring duraklarına yönlendiriyor.

Koru Metro İstasyonu'nunda, yürüyen merdivenleri kullanarak ring duraklarının bulunduğu bölüme çıkabilirsiniz.

Ihlamur Caddesi yazılı yönlendirme levhalarını takip ederek, istasyonun B çıkışına ulaşacaksınız.

Koru İstasyonu Futbolcu Selim Gedik Parkı'nın içerisinde kalıyor. İstasyonun B girişindeki merdivenler, fotoğraftaki havuzun arkasında yer alıyor. Yaşlı ve engelliler aşağı inmek ya da yukarı çıkmak için asansörü kullanabiliyor.

Bir önceki fotoğrafta yer alan park tabelasına sırtınızı verdiğinizde 15-20 adım sonra EGO'nun 10328 numaraları durağına ulaşıyorsunuz. Aynı duraktan Bağlıca dışındaki bölgelere giden ring otobüsleri de kalkıyor.

Duraktan kalkan 597 numaralı ring otobüsü Bağlıca Bulvarı'nın sonuna kadar gidip, buradan Mermeroğlu Caddesi'ne dönüyor. Otobüs, Bağlıca Köyü'nün içerisinde bir tur attıktan sonra Etimesgut Bulvarı üzerinden Etimesgut'a doğru yol alıyor ve hareket noktasında seferini sonlandırıyor. 537 ve 566 numaralı ring hatları da ana kavşak ile Eskişehir Yolu arasındaki kesimde yaşayan Bağlıcalılar tarafından kullanılabilir. Bu hatlar, ANSE'den Bağlıca'ya doğru gelip, kavşaktan Etimesgut'a doğru dönüyor. Bağlıca 2. Etap'ta ya da kavşak çevresinde oturan mahalle sakinleri 597 beklemek yerine 537 ve 566 numaralı hatlar ile evlerine yakın bir noktaya ulaşabiliyor.

Koru İstasyonu çevresine kurulan ring durakları Bağlıca'dan Çayyolu bölgesindeki diğer noktalara ulaşımı da rahatlattı. Yaşamkent, Yapracık, Konutkent, Ümitköy, Beysukent, Alacaatlı, TOKİ Turkuaz Konutları gibi bölgelere ulaşmak istediğinizde Bağlıca'dan Koru İstasyonu'na ulaşıp, buradan dilediğiniz bölgenin ring otobüsüne binebiliyorsunuz.

iOS ya da Android işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz EGO Otobüs Nerede uygulaması ile beklediğiniz otobüsün kaç dakika sonra bulunduğunuz durağa geleceğini öğrenebilirsiniz. Uygulamadaki "Otobüs Nerede" seçeneğinden "Durak No" bölümüne 10328 yazarak, durağa gelen araçları takip edebilirsiniz. "Hat ara" seçeneğine 597 yazarak, ilgili hattın kalkış saatini ve o anda seferde olan araçların harita üzerindeki konumunu izleyebilirsiniz.

Aceleniz olduğunda ya da son ring seferini kaçırdığınızda sizi evinize ulaştıracak taksiler de Koru İstasyonu çevresinde bekliyor olacak.

Çayyolu Metrosu'nun Koru İstasyonu ile Bağlıca Mahallesi'ni birbirine bağlayan 597 numraları ring otobüsleri böyle görünüyor.

EGO'nun yeni uygulamasında soru işaretlerine sebep olan bir durumu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Uygulama öncesi EGO, ring otobüslerine binerken yolculara 75 dakikalık transfer süresi tanınacağını bildirmişti. Fakat EGO yetkilileri, transfer süresinin kaldırıldığı bilgisini veriyor. Buna göre, Çayyolu Metrosu ile Koru İstasyonu'na ulaşan yolcular, ring otobüslerine bindiklerinde Ankarakartlarından bakiye kaybetmiyor. Resmi bir bilgi olmamakla birlikte, duraklarda yolculara bilgi veren EGO görevlileri, metrodan inen herkesin Ankarakart ile ring seferlerini ücret ödemeden kullanabileceğini söylüyor.

Sefer saati gelen ring otobüsleri, Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman Bulvarı (eski 2570. Sokak) üzerinden hareket ederek, arka paraleldeki Ihlamur Caddesi'ne dönüyor. Cadde üzerinden Mesa Plaza'ya kadar tırmanan araçlar, bu noktada yeniden Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman Bulvarı'na çıkarak, Bağlıca Köprülü Kavşağı'nın altından geçip Bağlıca Bulvarı'na çıkıyor.

597 Bağlıca Mahallesi - Koru Metro İstasyonu Ring Hattı'nın sefer saatleri şöyle:
Hergün 21 sefer yapan araç, işe gidiş ve geliş zaman dilimlerinde yarım saatte bir kalkıyor. Diğer zamanlarda ise seferler saat başı gerçekleştiriliyor. Buradaki sefer saatleri, araçların Etimesgut'taki hareket noktasından kalktıkları zamanı bildiriyor. 30 ve 45'lerde kalkan araçlar yaklaşık 30 dakikalık yolculuğun ardından Koru Metro İstasyonu'na ulaşıyor.

YOLCULUK 30 DAKİKA SÜRÜYOR

Eğer aracı Koru Metro İstasyonu'nda bekliyorsanız, yukarıda yer alan kalkış saatlerine 30 dakika ekleyerek otobüsün geliş saatini hesaplayabilirsiniz.