Bağlıca Özel Ders

Bağlıca sakinlerinden Büyükşehir'in asfalt ücretlerine tepki

 Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol ve Asfalt Şube Müdürlüğü, Başkentin dört bir yanında yaşayan konut sahiplerine "asfalt katılım bedeli" ödemeleri için ihbarname göndermeye bağladı. 2011 yılında verilen asfalt hizmetlerinin tahsilatı için adreslere tebliğ edilen ihbarnameler Bağlıca Mahallesi'nde de dağıtılmaya başlandı. Bağlıca sakinlerinin Büyükşehir Belediyesi'ne ödemesi gereken rakamlar 1600 TL ile 3200 TL arasında değişirken, mahalleliler duruma tepki gösterdi.

ANKARALILAR İÇİN ASFALT KATILIM PAYINDA SON DURUM - 2015

Başkent'in farklı noktalarında yaşayan konut sahiplerinin adreslerine ulaştırılan ihbarnamelerin ardından çok sayıda vatandaş sosyal medya ve internet forumlarında uygulamaya yönelik eleştirilerini dile getiriyor. Bağlıca'da yaşayan bir mahalle sakinini Wowturkey adlı forumda yazdıkları şöyle:

"Merhabalar,
Asfaltınız hayırlı olsun! Bu arada 2600TL borçlusunuz..
Bağlıca mahallesindeyiz ve dün bize de geldiler. Üstelik evi alalı daha 1 sene olmadı ve 2011 den itibaren yapılan hizmetlere karşılık bir bedelmiş. Evi satanın da kabahati yok tabi ama bir bakıma tadilatı yapılmış bir evi yüksek bedelle alıp 3 ay sonra tadilatı yapan ustaların tahsilat kapına dayanmasına benziyor.
Hangi mantıkla istenirse istensin benim bu bedelin tamamını ödememem gerekiyor.
Mahallenin yolları yapılınca ev değerlendiyse ben zaten değerlenmiş evi yüksek fiyatla aldım. Yapılmış yollardan faydalanmak söz konusu ise de ya ben evi sene sonunda satacaksam? Benden önce yolu 3 yıl kullanan ve benden sonra belki 5 yıl (bir sonraki yerel seçimlerin sonrasında isteneceğini varsayıyorum) kullanacak olan kişilerin kullanım bedelini niye ben şu anda ödüyorum?"

 
Twitter'da "hfelek" kullanıcı adını kullanan bir Bağlıca sakini ise yukarıdaki fotoğraf ile birlikte şu görüşleri paylaştı:

"Ankara Büyükşehir Bağlıca mahallesinde çok fahiş miktarlarda asfalt parası istemekte. Bana 2011 yılına ait asfalt ücreti 1680 tl  geldi. Bazı komşulara 3200 tl geldi. Bu nasıl bir asfalt ücreti!!!!"


ASFALT KATILIM BEDELİNİ ÖDEMEMEK MÜMKÜN MÜ?

Bağlıca sakinlerinin de mağdur olduklarını savunduğu asfalt katılım bedeli ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

- Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin talep ettiği asfalt katılım bedelinin yasal dayanağı var mı?
- Vatandaşlara gönderilen ihbarnamelerde "Yol Harcamalarına Katılma Payı" olarak adlandırılan bedelin, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Yasası'nın 86-94 sayılı maddelerine dayandığı belirtiliyor. İlgili yasa maddelerini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

- Yol Harcamalarına Katılma Payı (asfalt vergisi) ihbarnamesini kabul etmeme hakkım var mı?
- Bazı konut sahipleri ihbarnameleri teslim almadığını ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Yol ve Asfalt Şube Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdiklerine ilişkin bilgiler paylaşıyor. Bu konuda bir hukukçudan yardım alabilirsiniz.

Bağlıca Özel Ders
 

- Peşin ödeme indirimi var mı?
- İhbarnamede tarafınızdan talep edilen rakamı, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde peşin olarak öderseniz yüzde 25'lik indirim uygulanıyor.

- Asfalt katılım bedelini taksitle ödeyebilir miyim?
- Tarafınıza ulaştırılan ihbarnameyi incelediğinizde ödemelerinizin 2014 ve 2015 yıllarında ödenmek üzere dört eşit taksite bölündüğünü görebilirsiniz. Ödemenin ilk 30 gün içerisinde yapılmaması durumunda yüzde 25'lik indirim imkanından yararlanılamıyor.
Ayrıca Hipodrum Caddesi No:5 adresinde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Ödemeler Tahsilat Şube Müdürlüğü'ne giderek ödeme yapmanız durumunda peşin olarak hesaplanan meblağı Vakıfbank World kredi kartı ile 6 eşit takside böldürebiliyorsunuz.
Konu ile ilgili bilgi almak için:
0312 507 2113
0312 507 2118
0312 507 2145 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

- Ödemeyi internet üzerinden yapabilir miyim?
- Yol Harcamalarına Katılma Payı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin E-Tahsilat Merkezi üzerinden online biçimde gerçekleştirilebiliyor. Bu sistem üzerinden kredi kartı ile ödeme yaparken sicil numaranız soruluyor. Numarayı, ihbarnanem üzerinde isminizin yazdığı bölümde bulabilirsiniz.

- Yol Harcamalarına Katılma Payı'nı ödemezsem ne olur?
- Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sizden talep ettiği bedeli ödememeniz durumunda ihbarnamede yazan rakama faiz işletiliyor. İlerleyen süreçte belediye, ödemeye konu olan gayrimenkulünüzün tapusuna şerh koyduruyor. İş bu noktaya gelirse, konutunuzu satmak istediğinizde ilgili ücreti yasal faizi ile birlikte ödemeden devir işlemi yapamıyorsunuz. Satış durumu söz konusu olmasa dahi Büyükşehir Belediyesi, Vergi Mahkemeleri yoluyla size dava açabiliyor.